Регистрация

Хляб с канела, стафиди и печени орехи

Хляб с канела, стафиди и печени орехи
Средно   |   Порции 12   |   Видяна: 2949

Вкусно и нетрадиционно хлебче с ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 чаши топла вода
  • 2 пакетчета активна суха мая
  • 5-6 чаши брашно за хляб, и още малко за набрашняване
  • ¾ чаша обезмаслено мляко на прах
  • половин чаша олио от гроздови семки, и още малко за намазняване на тавата
  • 3 с.л. кафява захар
  • ¾ чаша бяла захар
  • 5 с.л. канела
  • 1 ч.л. ванилия
  • 3 с.л. масло, разтопено
  • 2 ч.л. сол
  • 1 чаша тъмни стафиди
  • 1 чаша жълти стафиди
  • 1 чаша пеканови орехи, изпечени и начупени
  • 1 белтък от яйце, разбит

Начин на приготвяне: 

1. В малка купа, разбъркайте топла вода, ванилията и кафявата захар, докато се разтворят. Добавете мая. Оставете да престои, докато започне да става на пяна, около 10 минути.

2. В електрически миксер, сложете 4 чаши брашно, мляко на прах и сол. Блендирайте, с помощта на приставката за тесто, за една минута. Бавно добавете олио и сместа с маята и продължете да блендирате, на средна към висока скорост, около 7 минути. Добавете 1 чаша брашно, стафидите и пекановите орехи и миксирайте на средна към ниска скорост, докато тестото започне да залепва по приставката, около 3 минути. Добавете още брашно, но да не стават повече от 6 чаши общо.

3. Прехвърлете в намазнена купа. Покрийте и оставете да се надигне на топло, докато удвои размера си, за около час.

4. Напръскайте тава за печене на хляб със спрей против залепване при печене. В малка купа, смесете захар и канела. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разрежете наполовина.

5. Разточете едната половина на тестото на правоъгълник. Намажете тестото с разтопеното масло и поръсете щедро със канелата и захарта. Като започнете от по-късия край, навийте тестото и запечатайте накрая, като оформите с пръсти ръб. Подвийте краищата. Прехвърлете в тавата и покрийте хлабаво. Повторете процедурата с втората половина от тестото, като оставите малко от сместа с канелата и захарта. Оставете двете теста отново да се надигнат, отново за около час. Загрейте фурната на 200 градуса.

5. Намажете повърхността на хлябовете с белтъци и поръсете всеки хляб с остатъка от сместа от канела и захар. Печете 15 минути; намалете фурната на 170 градуса и печете още 30 минути или докато повърхността стане златисто кафява. Извадете от фурната. Оставете да изстине, преди да го нарежете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта