Печено свинско с домати и лук
Манджа със свинско месо в доматен сос с моркови, лук и чесън.
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо
- 4 големи домата
- 4 глави лук
- 2 моркова
- 8 с.л. олио
- 50 мл червено вино
- 6 скилидки чесън
- 200 мл доматен сос (пасирани домати от консерва)
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л. захар (най-добре кафява)
- лют пипер по желание
Начин на приготвяне:
1. Направете си заготовки - свинското месо нарежете на парчета. Доматите обелете и нарежете на кубчета. Лука нарежете на полумесеци, а чесъна - наситнете. Моркова рендосайте на едро ренде.
2. Сгорещете тава на котлона и в нея (без да я намазнявате или като намазните с не повече от 1 с.л. олио) запечатайте свинските месца на силен огън за по-малко от минута на страна. Извадете.
3. Изсипете останалото олио в тавата, намалете огъня на умерен и запържете лука и чесъна докато лукът стане прозрачен. Добавете морковите и доматите, гответе още 3-4 минути и залейте с доматения сос и червеното вино. Добавете лъжичка захар, сол и черен пипер на вкус, лют пипер по желание и оставете да къкри до леко редуциране.
4. Когато сосът е постоял на огъня 8-10 минути, върнете в него свинските месца и след това бутнете тавата във фурната, загрята на 200 градуса за 30 минути.
5. Поднесете с пресен хляб за апетитния сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ