Печено свинско със сливи и картофи
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо (цяло парче)
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. майонеза
- 1 с.л. горчица
- сол и пипер
- 15-20 броя сини сливи без костилки (по-добре сушени, но може и пресни или да замените с други сушени плодове - стафиди, кайсии, фурми, череши)
- 5-6 картофа
Начин на приготвяне:
1. Вземете парчето свинско месо и го нарежете така, че да остане цяла мръвка, не много тънка - да прилича на огромна пържола. Обтрийте със сол и пипер.
2. Сушените плодове залейте с вряла вода и оставете да се отпуснат. После нарежете на не много малки парчета.
3. Взимайте парче плод, разрязвайте месото косо и поставяйте в него. Правете разрезите под наклон и скривайте плодчетата вътре.
4. Смесете майонезата и горчицата, добавете намачкания на паста чесън и разбъркайте. Намажете месото със сместа от всички страни, увийте в стреч фолио и приберете в хладиник за 4-24 часа.
5. Обелете картофите и ги нарежете на полумесеци. Овкусете със сол и пипер, покапете с растителна мазнина и подредете на дъното на тавичка.
6. Сложете мръвката отгоре. Завийте тавата с алуминиево фолио и гответе в предварително загрята на 200 градуса фурна за 35 минути.
7. Намалете силата на 180 градуса, развийте фолиото и запечете за още 30-тина минути.
8. Сервирайте топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ