Печено свинско под картофено пюре
Свинско със зеленчуци под завивка от картофено пюре.
Необходими продукти:
- 150-200 г бекон
- 600-700 г свинско месо
- 1 голяма или 2 по-малки глави лук
- 1-2 моркова
- 200 г гъби
- 2 ябълки
- 300 мл месен или гъбен бульон или ябълков сок или микс от двете
- сол и пипер на вкус
- индийско орехче
- 400 г картофи
- 60 мл мляко
- 20 г масло
- прясна подправка за порсъване при сервиране (магданоз, босилек)
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо нарежете на хапки, овкусете със сол и пипер и запечатайте в голям тиган на силен огън за по 30-40 секунди от всяка страна. Прехвърлете в чиния.
2. Бекона нарежете на лентички и запържете след свинското. Прехвърлете при него.
3. Към отделилата се мазнина добавете наситнения лук и гответе докато започне да става прозрачен. После добавете нарязаните на едро гъби и гответе 5-6 минути на умерен огун.
4. Добавете моркова, нарязан на парчета. Вкарайте обратно месото и бекона и добавете ябълките, нарязани на кубчета. Гответе при непрестанно бъркане 5 минути. След това залейте с бульон и ябълков сок и оставете да къкри на умерен огън 40-тина минути. Овкусете със сол и пипер.
5. Картофите обелете, нарежете на кубчета и сварете. Отцедете от водата на варенето и прехвърлете в купа.
6. Подгрейте млякото, разтопете в него маслото и с получената смес залейте картофите. Намачкайте на пюре със сол, пипер и индийско орехче.
7. Изсипете свинското със зеленчуци в тавичка. Отгоре залейте с пюрето и заравнете.
8. Запечете за 20-тина минути на фурна. След изваждане поръсете с наситнена прясна зелена подправка по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ