Печено свинско Марсала
Печено свинско, залято с апетитен винен сос.
Необходими продукти:
За свинското:
- 1 парче 3 кг обезкостено свинско филе, мариновано за една нощ в разтвор от ½ ч.ч. сол, ½ ч.ч. захар и 4 л. вода.
- сол и пипер
За винения сос:
- 3 ч.ч. хубав пилешки бульон
- ½ ч.ч. смлян зелен лук
- 2 ч.ч. нарязани гъби
- 2 ч.ч. сладко вино Марсала
- сол и пипер
- 3 с.л. лъжици царевично нишесте, разтворено в ½ ч. ч. студена вода - за сгъстяване
Начин на приготвяне:
На свинското:
1. Сложете свинското филе върху грила, с мазнината нагоре, и обилно го овкусете със сол и черен пипер.
2. Запечете го на 230 С в предварително загрята фурна за 10 минути, след което намалете температурата на 160 С и оставете месото да се пече докато достигне вътрешна температура от около 70 С – за около 1 час.
3. Извадете печеното месо от фурната и го оставете а почине за 10 минути преди да го нарежете.
4. Нарежете месото на резени и го сервирайте с винения сос.
На винения сос:
1. Сложете бульона, лука, гъбите и виното в тенджерка, кипнете и оставете да ври на слаб огън за 10 минути.
2. Овкусете със сол и пипер и добавете нишестето, за да се сгъсти.
Бележка: вкусовите качества на соса зависят до голяма степен от качеството на бульона и виното, затова не се скъпете!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ