Печено свинско в йенска тенджера
Апетитно печено свинско с моркови, картофи и круши.
Необходими продукти:
За маринатата:
- 2 чаши бяло вино
- 1 глава ситно нарязан лук
- 2 нарязани скилидки чесън
- 1 дафинов лист, натрошен
- 2-3 стръка магданоз
- сол и пипер
За печеното месо:
- 1,5 кг обезкостено свинско за печене
- 4 с. л. масло
- 1 голяма глава лук, нарязана
- 3 репи, обелени и нарязани на четвъртинки
- 3 моркова, обелени и нарязани на парчета от по 2 см.
- 3 картофа, обелени и нарязани на четвъртинки
- 3 круши, изчистени и нарязани на четвъртинки
- 1 1/2 чаша вино, бульон или комбинация от двете
- 1 йенска тенджера
- пресни подправки (градински чай, магданоз и мащерка)
Начин на приготвяне:
1. Смесете съставките на маринатата и мариновайте свинското месо за една нощ.
2. Извадете свинското месо от маринатата и го подсушете преди да пристъпите към готвенето.
3. Разтопете маслото в огнеупорен съд и запържете месото от всички страни.
4. Добавете всички зеленчуци и ги запържете за кратко, след което добавете бульона/ виното и подправките.
5. Когато сместа кипне, покрийте с плътно прилепващ капак и поставете във фурна, прадварително загрята на 160 С.
6. Задушавайте за 1 и половина – 2 часа.
7. Извадете свинското и зеленчуците, запазете ги топли, извадете подправките и ги изхвърлете.
8. Оставете печеното месо да отпочине 10 минути преди да го нарежете.
9. Сгъстете соковете, останали в тенджерата ако искате и сервирайте със свинското и зеленчуците.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ