Печено ризото с тиква
Печено ризото с мускатна тиква, бекон и босилек.
Необходими продукти:
- 400 г мускатна тиква, нарязана (или обикновена)
- 1 с.л. зехтин
- 8 резена бекон
- 40 г неосолено масло
- ¼ ч.ч. накъсани листа босилек
- 1 ½ ч.ч. ориз арборио или за ризото
- 4 ½ ч.ч. зеленчуков бульон
- 1 ч.ч. фино настърган пармезан
- морска сол
- прясно смлян черен пипер и разтопено неосолено масло за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180ºC. Сложете мускатната тиква, олиото, солта и пипера в купа и разбъркайте хубаво. Прехвърете тавичка за печене и печете 25 мин. или до златисто и до омекване на продуктите. Заделете.
2. Сложете бекона в чиния между хартиени кърпи и сложете в микровълновата фурна за 1 ½ мин. или докато стане хрупкав. Оставете да се охлади и натрошете на малки парченца и заделете.
3. Сложете ориза и бульона в съд за печене с размери 22x30 см и разбъркайте. Покрийте хубаво с фолио и печете 40 мин. или докато по-голямата част от бульона се абсорбира и оризът е ал денте. Прибавете пармезана, солта, пипера, мускатната тиква, бекона и босилека и разбъркайте хубаво. Поръсете с масло и поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ