Ризото с пюре от тиква
Ориз с тиква и бяло вино.
Необходими продукти:
- 400 г голяма тиква
- 500 г ориз арборио
- 1 с.л. чист зехтин
- 1 чаша бяло вино
- 1 средна глава бял лук
- 1.5 литра зеленчуков бульон
- 50 г настъргано сирене пармезан
- една кора от пармезан (ако нямате, сложете просто още пармезан)
- 50 г масло (без сол)
Начин на приготвяне:
1. Изчистете тиквата от кората и семето. Нарежете на дребни кубчета и я сложете в тенджера. Добавете ситно нарязания лук и зехтина. Запържете за няколко минути, като разбърквате от време на време.
2. Докато тиквата се готви, изчистете кората на сиренето пармезано реджиано като я изстържете с ножа. Нарежете кората на малки кубчета.
3. След като тиквата и лука са леко покафенели, добавете ориза и кората от пармезано реджианото. Запечете ориза и добавете чаша вино. Изчакайте да се сгъсти, докато усетите аромата от виното. Добавете няколко чаши бульон и продължете да бъркате и да сипвате по малко бульон, докато се изпари съвсем.
4. След като оризът е готов, но леко твърд (обикновено става след 15 минути) добавете маслото и настърганото сирене и бъркайте известно време. Сервирайте!
5. Трудното е при приготвянето на това ризото е да го направите на „вълна” – това означава да не стане сухо, и едновременно с това да не е течно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ