Ризото с тиква и ориз арборио
Непременно опитайте вкуса на тиквеното ризото - неповторим е.
Необходими продукти:
- 1 средна тиква
- 2 ч.ч. ориз арборио (или руг ориз, подк=ходящ за ризото)
- 7 - 8 ч.ч. зеленчуков бульон
- 3-4 средни стръка нарязан зелен лук
- 1 ч.ч. пармезан
- 3/4 ч.ч. бяло вино
- 3/4 ч.ч. зехтин
- 4 скилидки счукан чесън
- 1 стрък нарязан розмарин
- няколко с.л. балсамов оцет
- сол (на вкус)
- пипер (на вкус)
Начин на приготвяне:
1. Срежете тиквата на две и извадете семената. След това я нарежете на осминки и запарете за около 10 - 12 мин., обелете и нарежете на кубчета.
2. Междувременно сложете зеленчуковия бульон да заври и оставете на слаб огън. (Може да използвате и готов разтворим бульон.)
3. На слаб до умерен огън в отделен съд задушете лука и чесъна в зехтин.
4. Прибавете ориза и оставете да се запържи за около 3 - 5 мин.
5. Като разбърквате непрекъснато, прибавете бялото вино, след това около 1/2 ч бульон и по малко тиква. След всяко добавяне, отавете течността да се поеме от ориза.
6. Когато оризът е почти готов, но все още не се е размекнал напълно, добавете розмарина, солта, пипера и пармезана.
7. Поднесете поръсено с балсамов оцет.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ