Ризото с тиква
Постно ризото с плодове.
Необходими продукти:
- 1 тиква Мускатна (тип "цигулка")
- 6 ч.ч. пилешки бульон
- 1 лук, нарязан на кубчета
- 2 с.л. масло
- 1 1/2 ч.ч. ориз Арборио
- 1 ч.л. счукан чесън
- 1/2 ч.л. смлян кимион
- 5 с.л. фино настърган пармезан
- 1 ч.л. морска сол
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 230°С.
2. Нарежете тиквата наполовина по дължина и извадете семената. Нарежете парчета с дебелина 2,5 см и овкусете с морска сол. Изпечете резените с кората надолу в тавичка с размери 22,9 х 33 см до омекване и до златисто около 50 мин.
3. Заделете 6 резена за сервиране с ризотото. Изрежете сърцевината от оставащите резени на парчета с дебелина около 1 см, като отстраните кората.
4. Започнете да приготвяте ризотото след като тиквата се е пекла 40 мин.:
5. Кипнете бульона на слаб огън в покрит съд.
6. Сотирайте лука в масло в чугунена тенджера на средна температура, разбъркайте до омекване, около 6 мин. Добавете ориза, чесъна и кимиона и разбърквайте още 4 мин.
7. Прибавете 1/2 ч.ч. от къкрещия бульон и варете на среден огън, като не спирате да разбърквате. Гответе по този начин докато целият бульон се абсорбира.
8. Продължавайте да готвите, като добавяте по 1/2 ч.ч. бульон, докато оризът се свари, но е все още ал денте. Трябва да е с консистенцията на гъста супа - общо около 18 мин.
9. Прибавете парчетата тиква, сиренето, солта и варете на слаб огън докато разбърквате, 1 мин. (Ако е необходимо, разредете ризотото с малко от останалия бульон.)
10. Сервирайте веднага, поднесено върху останалите резени тиква.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ