Печена патица с ябълки, мед и канела
Маринована патица на фурна с плодове.
Необходими продукти:
- 1 патица
- 30 мл олио
- 40 мл оцет
- 60 мл червено вино
- 5 гр джинджифил на прах
- 4 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. канела
- 80 г мед
- 8-10 ябълки (зелени; зависи от големината)
- захар и канела за ябълките
- 200 мл вода
Начин на приготвяне:
1. В купичка смесете оцета с мазнината, сол, пипер, мед, вино, подправки, намачкан чесън. Разбъркайте много добре.
2. С пинсета почистете патицата от власинки и сложете в тава. Залейте с маринатата и обтрийте много добре от всички страни. Вкарайте от соса и в корема. Увийте тавата с патицата в стреч флио и приберете в хладилник за 8-12 часа да се маринова.
3. Ябълките почистете от неядливата сърцевина и ако не са домашни, махнете и кората, защото е обработвана. Нарежете на четвъртини и поръсете с по 1 ч.л. захар и канела.
4. Напълнете корема на патицата с ябълки, а останалите разпределете в тавата. Сложете птицата с гърдите нагоре, увийте крилата с алуминиево фолио, за да не се овъглят, налейте вода в тавата (същата, в която се е мариновала - в нея се и пече, защото маринатата е на дъното) и пъхнете в предварително загрята фурна на 160 градуса.
5. Печете около час като извадите птицата на 20-тата и 40-тата минута от готвенето и полеете с отделилия се в тавата сос.
6. Сервирайте с ябълките.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ