Печена патица с мед и портокали
Медена патица с цитруси.
Тази рецепта е приложима и за пиле, но времето за печене е доста по-малко. Правилото е по 30 минути печене за всеки килограм месо.
Необходими продукти:
- 1 патица (около 2 кг)
- 2 портокала
- сол и пипер
- 6 скилидки чесън
- 300 г мед
- 100 г масло
Начин на приготвяне:
1. Намачкайте три скилидки чесън със сол.
2. Смесете получената чеснова паста с много сол и пипер и обтрийте патицата вътрешно и външно.
3. Почистете единия порокал, нарежете на парченца и приберете в корема на птицата. Ако желаете, можете да замените цитруса със запръжка от ориз, лук и подправки. Фиксирайте дупката на корема с клечки за зъби.
4. В касерола изсипете меда, маслото, сока на другия портокал, останалия чесън (отново намачкан), сол и пипер. Подгрейе и оставете да закъкри на бавен огън докато всичко се смеси заедно.
5. Обтрийте с 1/3 от получения сос птицата. Сложете 1 ч.ч. вода в тенджера и поставете патицата отгоре с корема надолу.
6. Печете на 190 градуса за 1:30 часа. На няколко пъти намажете с медената смес.
7. Когато времето изтече, намажете финално, увийте с алуминиево фолио и оставете да се досготви на 180 градуса за още час.
8. Сервирайте с пресни зеленчуци и резени лимон.
* Ако не искате да повторите грешката от снимката с изгорелите кокалчета на бутчетата, ги увийте с алуминиево фолио.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ