Патица, печена с мед, върху ориз
Печено пате по съчуански в собствен сос.
Необходими продукти:
- 2 порции сварен ориз
- 2 бр. патешки бутчета или гърди
- 1 ч.л. кафява захар
- 1 ч.л. суха подправка "Пет подправки"
- 1 ч.л. смлян сечуански пипер
- 1 1/2 с.л. мед
- 1 глава лук шалот
- 1 с.л. тъмен соев сос
- 2 с.л. соев сос
- 1/2 ч.ч. вода
- Зеленчуци по избор
Начин на приготвяне:
1. Втрийте в кожата на патешкото месо смес от захарта, сухата подправка "Пет подправки" и сечуанския пипер. Оставете за около 15 мин.
2. Междувременно загрейте фурната на 190ºС.
3. В сух тиган, сложете патешкото с кожата нагоре и печете така на умерен огън, докато кожичката стане хрупкава. Месото ще пусне доста мазнина, така че не е нужно да намаслявате тигана.
4. Сложете така изпърженото в собствен сос месо в тавичка за печене, този път с кожата надолу. Добавете 1 с.л. от мазнината в тигана. Смесете 1/2 с.л. мед със същото количество вода и намажете кожата. Сложете във фурната за около 25 - 35 мин., в зависимост от желаната готовност на месото. Когато се изпече, отцедете цялата мазнина и оставете патешкото да престои на топло за около 10 мин. преди да нарежете.
5. Запазете около 1 с.л. от патешката мазнина от тигана и добавете нарязания на филийки лук шалот. Пържете на слаб огън до омекване и добавете соевия сос, останалия мед и вода. Оставете да заври. По желание може да добавите малко царевично нишесте за сгъстяване на соса.
6. Сварете зеленчуците и ги нарежете фино.
7. В чиния за сервиране, покрийте ориза със зеленчуци и тънко нарязано на филийки патешко. Полейте със соса и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ