Паста с бекон, сирене чедър и грюер
Крехки макарони със сочен бекон.
Необходими продукти:
- 1 ч. л. зехтин
- 500 г дребни макарони-тръбички (или каквато и да е паста по ваш вкус)
- 250 г пушен бекон на ивички
- 1 ½ ч. ч. трохи от бял хляб (пуснете хляба в кухненския робот или пасатора)
- ½ ч. ч. настърган пармезан
- 8 с. л. масло
- 1 ч. л. розмарин
- 1 ч. л. мащерка
- ¼ ч. ч. настърган лук
- ½ ч. ч. брашно
- 1 л. пълномаслено мляко
- 170 г настъргано сирене грюер
- 220 г настъргано сирене чедар
- ½ ч. л. пипер
- 1 ч. л. сол
- ¼ ч. л. прясно настъргано индийско орехче
- ¼ ч. л. червен пипер (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Сварете макароните според инструкциите.
2. Запържете бекона и отцедете върху салфетка. Запазете мазнината от бекона в тигана. Когато беконът поизстине, натрошете го.
3. Загрейте фурната на 190 С. Запържете лука на слаб огън в мазнината от бекона за 1 минута. Прибавете останалите 6 лъжици масло и продължете да пържите лука докато стане прозрачен.
4. Прибавете брашното и продължете да пържите 1-2 минути.
5. Усилете котлона на средна степен и прибавете млякото при постоянно бъркане.
6. Когато сосът се сгъсти, отстранете от котлона и прибавете сол, пипер, индийското орехче, червения пипер и сирената. Пробвайте на вкус и добавете още сол и пипер ако е необходимо.
7. Прибавете макароните към соса, разбъркайте внимателно и изсипете в тавичка. Наръсете с хлебните трохи, покрийте тавичката с метално фолио и запечете за 15 минути. Отстранете фолиото и върнете във фурната да се допече до образуването на златиста коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ