Макарони с аспержи и прошуто
Радиатори с месо и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 350 г паста "радиатори" или други макарони по избор
- 1 връзка (1 кг) аспержи
- 4 много тънки резена прошуто, с мазнина
- 2 с.л. зехтин Еxtra virgin
- 1 скилидка чесън
- щипка сушен риган
- сол и пипер
- настърган пармезан
Начин на приготвяне:
1. Отстранете твърдото дъно на аспержите, като ги хванете през средата и счупите твърдата част. С остър нож обелете стеблото и измите аспержите. Нарежете ги по диагонал на парчета от по 2,5 см.
2. Кипнете вода в голяма тенджера (поне 4,5 л) и похлупете съда. Когато заври, сложете голяма щипка сол и щом се разтвори, добавете пастата. Разбъркайте, за да не залепне и изчакайте да се свари до степен ал денте.
3. Сгорещете олио в голяма тенджера и добавете обелената и разполовена скилидка чесън заедно с накъсаното на ръка прошуто. Тъй като месото е мазно, не използвайте прекалено много олио, но ако сте избрали по-постно прошуто, може да се наложи да добавите още мазнина. Оставете да се позапържи за няколко минути.
4. Добавете аспержите в съда, като запазите връхчетата им за по-късно. Разбъркайте и запържете за кратко и налейте 1 ч вода от тази, в която се е варила пастата. Гответе около 10 мин., като не оставяте водата да се изпари. След това сложете и връхчетата на аспержите, щипка сол (на вкус, тъй като и прошутото е доста солено), щипка сушен риган и щипка черен пипер.
5. Отцедете пастата (запазете още от водата, ако е необходимо) и я сложете в съда, със соса. Разбъркайте за няколко минути и поднесете веднага. Добавете 1 с.л. прясно настърган пармезан в тигана преди да поднесете и го разпределете равномерно из целия сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ