Крилце или бутче от Бъфало
Вкусни пилешки парти крилца и бутчета с класическа марината по американски.
Необходими продукти:
- 12 пилешки крилца или бутчета
- 70 г неосолено масло
- 1 скилидка чесън, счукан
- 1/3 ч лют сос
- 1 с.л. кафява захар
- 1 ч.л. едро смлян червен пипер
- 1 ч.л. лук на прах
- 1 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сол кошер
Начин на приготвяне:
1. Сложете кошница за готвене на пара в тенджерка и напълнете с достатъчно вода, колкото кошницата да се подава малко над повърхостта на водата. Пригответе крилцата, като махнете краищата и изрежете всички стави или използвайте бутчета. Махнете кошницата от тенджерата и разпределете крилцата в нея, така че да не се допират. Сложете тенджерката на силен огън, покрийте и оставете да заври.
2. Внимателно поставете обратно кошничката в тенджерата, докато водата кипи (но не бива да достига крилцата, за да станат на пара, а не сварени), намалете огъня до среден и покрийте. Оставете да се задушават 10 мин.
3. Извадете крилцата и ги отцедете. Поставете ги върху решетка и изчакайте пет мин. Сложете решетката върху тава за печене и оставете в хладилника за 1 ч.
4. Загрейте предварително фурната на 220°С.
5. В тавичка за печене сложете пергаментова хартия и подредете крилцата върху нея, без да се допират едно до друго. Овкусете със сол и пипер. Печете на средна фурна 15-20 мин. от всяка страна.
За соса:
1. Разтопете масло. Смесете го с кафявата захар, счукания чесън, лютия сос, лукя на прах и едро смления червен пипер в голяма купа (колкото да може да се потопи пилешкото в нея). Разбъркайте хубаво всички продукти.
2. Извадете крилцата от фурната и веднага ги сложете в купата със соса. Разбъркайте ги добре, докато се покрият. Сервирайте топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ