Киевска торта с крем Шарлота
Сладкиш с целувчени блатове и яйчен крем с масло.
Необходими продукти:
За блата:
- 7 яйца
- щипка сол
- 400 г захар
- 4 с.л. царевично нишесте
- 150 г ядки кашу
За крема:
- 4 яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- 3/4 ч.ч. мляко
- 300 г масло
- 1 с.л. коняк или друг ароматен алкохол
Начин на приготвяне:
1. Най-добре за блата си пригответе голямата правоъгълна тава за фурна. Така ще си спестите двойно повече работа, а и нарязването след това ще е по-лесно. Сладкишът няма да е кръгъл, но това не трябва да е особено страдане за вас.
2. Отделете белтъците и жълтъците на яйцата за блата. Разбиваме на сняг белтъците с щипката сол докато се получи твърда пяна. После по лъжичка-две при непрестанно бъркане вкарваме захарта. На финала добавяме счуканите ядки, като можете да поразвалите рецептата, използвайки орехи или бадеми. Не е нужно да ги правите на прах, можете да ги нарежете на ситни парченца. След тях идва и нишестето. Когато всичко е добре смесено, пресипваме в голямата тава, която предварително сме застлали с хартия за печене. Сега събираме нерви и с шпатула заравняваме блата. Може да се опита да ви се дърпа, но бъдете упорити - става бързо.
3. В загрятата на 160 градуса фурна печем блата за 10-тина минути, после охлаждаме до 135-140 градуса и печем до готовност - поне още 45 минути.
4. С продуктите за крема правим базисен сладкарски крем Шарлота. В огнеупорен съд слагаме и бегло разбиваме само жълтъците на яйцата. Към тях добавяме млякото и захарта и слагаме на умерен котлон. Когато закипи и леко се сгъсти, махаме от огъня. Ще трябва да разбърквате по време на кипването.
5. С миксер в купа разбиваме до бяла пухкавост маслото на стайна температура. После при непрестанно бъркане наливаме на тънка струя крема. На финала добавяме и коняка и разбъркваме до еднородност.
6. Обираме с остър нож охладените бордове на блата. След това го режем през средата на две еднакви правоъгълни парчета. Поставяме едното в поднос с капак, намазваме с крема, захлупваме с второто и намазваме с крем от всички страни. Най-отгоре украсяваме като натрошим или рендосаме изрязаните бордове. Тортата се прибира в хладилник до момента на поднасянето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ