Торта Наполеон по оригинална руска рецепта
Класическа руска торта, позната още като сладкиш Наполеон или просто Наполеонка.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. брашно
- 1,5 ч.ч. вода
- 0,5 ч.л. сол
- 20 капки лимонена киселина (лимонтозу)
- 450 г масло (300 мл)
- 6 с.л. брашно
- 1 яйчен жълтък
За крема:
- 750 мл мляко
- 4 големи или 5 малки яйца
- 75 г брашно
- 190 г захар
- ванилия на вкус
Начин на приготвяне:
* Важно правило - всички продукти трябва да са студени!
1. Разбийте в чаша яйчения жълтък със 150 мл вода. Преместете сместа в купа, добавете лимонена киселина и сол. Разбъркайте хубаво и добавете 3 ч.ч. брашно, след което замесете тесто. Консистенцията трябва да е като за кифлички. Акое прекалено твърдо - сипете още вода; ако е меко - добавете брашно. Когато вече не се лепи по ръцете, го покрийте с кърпа и го приберете за 30 мин. в хладилника.
2. Намачкайте маслото както си е студено, сипете в него 5-6 лъжици брашно, разбийте и оформете на четириъгълна формичка, най-добре квадрат с дебелина 2-2,5 см. Приберете в хладилника да се охлади.
3. Вземете тестото. В началото то е с форма на полукръг. Разточете го на кора с дебелина в средата до 1 см., а в крайщата - до 5 мм. Вземете изстудената маслено-брашнена смес и я сложете в средата на кората. Внимание - тестото трябва да е по-меко от маслото. Това е сигурен показател, че дотук се справяте добре.
4. Прегънете на две кората, като в средата й остане маслото. Прещипете хубаво крайщата, за да не изскочи отвътре маслото при по-силен натиск. Сега започнете да разточвате отново до дебелина 1 см. След това прегънете на 4 и приберете в хладилник за половин час. След половин час можете отново да разточите до кора с дебелина 10 мм. и да сгънете на четири. Това упражнение може да се повтори до 4 пъти, но не повече, защото корите ще изтънеят прекалено много. Не забравяйте всеки път след това да прибирате тестото в хладилника, но не във фризер.
5. Когато сте приключили с разточването за последен път, опитайте да направите кората малко по-тънка. Добре е да е с температура между 15 и 17 градуса. Разточете я хубаво, а след това изрежете от нея правоъгълници или кръгове с помощта на чиния или друг вид формичка. Така ще получите корите за тортата. Печете ги по отделно в предварително загрята фурна на 230-250 градуса до покафеняване. След това изрежете крайщата с нож и ги натрошете на трохи. Идеята е корите да станат абсолютно еднакви по форма и размери, а обрезките да се използват за поръсване на тортата.
6. Крема пригответе като смесите млякото, яйчените жълтъци, ванилията, 75 г брашно и 140 г захар. Оставете да се готви на водна баня (водата не бива да кипва) до сгъстяване. През това време разбийте белтъците с останалите 50 от 190-те грама захар за крема. Щом жълтъчената смес е готова и леко истине, прибавете към нея битите белтъци и размесете хубаво.
7. Преминаваме към сглабяне на тортата. Поставете една кора, намажете с крем, поставете отгоре втора и пак намажете и така, докато корите свършат. Най-отгоре трябва да остане крем, както и тортата да бъде намазана отстрани с яйчената смес. За финал поръсете с трохите от изрезките на блатовете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ