Картофени кюфтета с рулца от раци
Панирани скариди или рулца от раци в картофено пюре.
Необходими продукти:
- 15 рулца от раци или почистени цели скариди
- сол и пипер
- 3-4 средни картофа
- 25 г масло
- 1 жълтък
- 2 ч.л. червен пипер
- 2 ч.л. чесън на прах
- брашно, яйце и галета панко за панирането
- олио за пържене на маслена баня
- кетчуп или друг любим сос за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Пуснете картофите да се варят с все обелките докато ципите се разпукат и прецените, че картофите са добре сварени.
2. Докато се готвят прехвърлете рулцата от раци или скаридите в купа, овкусете със сол и пипер и разбъркайте с ръце, за да се овкусяват. Оставете ги да чакат реда си.
3. Готовите картофи леко охладете, обелете докато са още топли, прехвърлете в купа и намачкайте с преса.
4. Добавете към тях маслото, жълтъка, сол, пипер, червен пипер и чесън на прах. Разбъркайте до получаването на ароматно хомогенно картофено пюре.
5. Направете си заготовките за панирането и пърженето. В един съд сипете галетата, в друг – брашното, а в трети – разбийте яйце. Имайте готовност с второ яйце, още брашно и галета за допълване при нужда. В дълбок и тесен тиган сипете олио за готвене на маслена баня.
6. С ръце вземете една скарида или едно рулце. Около него оформете топка от картофеното пюре. Ако работите със скарида – оставете опашката ѝ да стърчи от кюфтето. Част от рулцето също трябва да се подава от картофената обвивка в случая с рачешкото рулце.
7. Оваляйте готовото кюфтаче първо в брашно, след това в добре разбитото яйце, после и в галетата. Пържете на умерен огън до получаването на хрупкава коричка. Можете да вадите в съд, застлан с домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.
8. Сервирайте със сос за потапяне. Това е идеалното мезе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ