Зеле с кайма и млечен сос по турски
Турско ястие от задушено зеле с кайма и домати.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 1 голяма глава лук - около 150 г
- 400 г телешка кайма (турците не консумират свинско, но по желание можете да използвате кайма смес)
- 2-3 скилидки чесън
- 2 с.л. доматен концентрат или 3 с.л. доматен сос
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- лют пипер на вкус
- 1 ч.л. сушена мента, чубрица или мащерка
- 1 ч.л. сол
- 300 г домати
- 800 г прясно зеле
- 500 мл вряла вода
За соса:
- 200 мл кисело мляко
- 1 скилидка чесън
- 1/3 ч.л. сол
- листа пресен магданоз или копър
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука, зелето нарежете на парчета със страна около 4 см., а доматите - на малки кубчета.
2. Сипете олиото в голям дълбок тиган и сгорещете на умерен огън. Запържете лука за минута и добавете каймата. Рохкайте 4-5 минути докато се разпадне на трохи.
3. Пресирайте отгоре чесъна, добавете доматената паста, солта, сухата подправка, черен, червен и лют пипер и разбъркайте много добре.
4. След около минута прибавете и доматените кубчета и размешйате.
5. Сложете зелето върху каймата и без да разбърквате залейте с врялата вода. Щом кипне, захлупете с капак, намалете огъня и оставете да се готви 40 минути.
6. През това време си направете по желание млечен сос за гарниране като разбиете киселото мляко с намачкан чесън и сол.
7. Готовото ястие разбъркайте, прехвърлете в индивидуални порции и гарнирайте със соса. Отгоре поръсете с листенца наситнен пресен копър или магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ