Гарнитура от задушено прясно зеле
Зеле на тиган с моркови и лук - леко зеленчуково основно или пък гарнитура за мазни меса.
Необходими продукти:
- 600 г прясно зеле
- 1 глава лук
- 1 морков
- 4 с.л. олио
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 ч.л. сух кориандър
- 2 с.л. доматен концентрат + 100 мл вода или 120 мл доматен сос (гъст)
- 1 ч.л. сол
- 3 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Зелето нарежете на лентички, лука - на кубчета, а моркова рендосайте.
2. Сгорещете на умерен огън олиото в голям тиган и гответе в него лука 4 минути. Добавете моркова и гответе още 4 минути при периодично мешане.
3. Внимателно прибавете зелето и разбърквайте нежно докато леко намали обема си. Поръсете с черния пипер, мащерката и кориандъра и мешайте няколко минути.
4. Ако доматеният сос е прекалено гъст, разредете го с до 100 мл вода и разбъркайте. Залейте зелето и поръсете солта. Размешвайте докато се разпределят хубаво.
5. Пуснете дафиновите листа върху ястието, сложете капак и оставете да се задушава 15 минути.
6. Махнете от огъня и разпределете в индивидуални порции. Ако сте на диета или постите, можете да хапвате и за основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ