Бутчета с вино, гъби и бекон
Пилешки бутчета във винен сос с масло, лук, гъби и бекон.
Необходими продукти:
- 4 двойни пилешки бутчета или 1 цяло пиле
- сол и пипер на вкус
- 50 г сушени гъби
- 1 с.л. брашно
- 1 глава лук
- 70 г бекон
- 2 с.л. ром, грапа или друг ароматен алкохол
- 50 г масло
- 1/2 ч.л. кайенски пипер
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 750 мл червено вино
- 100 г кайма
- задушени зеленчуци за гарнитура по желание
Начин на приготвяне:
1. Бутчетата почистете добре. Ако са прекалено големи, разделете на горна и долна част. Обтрийте със сол и пипер и поръсете с брашното.
2. Гъбите накиснете във вряла вода.
3. Лука и бекона наситнете и запържете в 30 г от маслото. Щом лукът омекне, а беконът се посгърчи, налейте 2 с.л. вода и кипнете.
4. Щом водата се изпари, добавете пилешкото и гответе докато се запечати за по около 3 минути от страна.
5. Залейте с ароматния алкохол и фламбирайте.
6. Когато ястието се успокои, подправете с кайенския пипер и индийско орехче и залейте с виното. Захлупете под капак и оставете да къкри 25 минути.
7. Наситнете гъбите. Махнете капака и ги добавете зедно с каймата и останалите 20 г масло. Гответе без капак още 15 минути.
8. Поднесете пилето върху канапе от варени или задушени зеленчуци, като залеете всяка порция с ароматния сос от готвенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ