Трислоен шоколадов мус
Мек крем с три вида шоколад.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 75 г захар
- 300 мл мляко
- 1 опаковка желатин
- 3 супени лъжици вода
- 300 г бита сметана
- 75 г натурален шоколад
- 75 г бял шоколад
- 75 г млечен шоколад
- шоколадови стърготини за украса
Начин на приготвяне:
1. На дъното на тава за хляб или обикновена тава поставете хартия за печене.
2. Счупете яйцата като отделите белтъците в три различни стъклени панички и разбийте жълтъците в друг съд. Смесете царевичното нишесте и захарта при жълтъците и отделете настрани.
3. Сварете млякото като го разбърквате леко. Сложете съд с вода на силен огън докато заври. Междувременно постепенно наливайте сместа с жълтъците в млякото и продължавайте да бъркате с бъркалка. Когато се смесят добре, махнете съда от огъня и го сложете в тенджерата с врялата вода, така че дъното на съда с млякото да е покрито с водата. Продължете да бъркате докато сместа не се сгъсти. Извадете от водата и оставете да изстине.
4. Смесете желатина с 3 супени лъжици вода в малка купичка и оставете да набъбне. Поставете купичката в гореща вода и бъркайте докато се разтвори напълно. Можете да използвате и микровълнова за 4-5 секунди на ниска степен. Смесете разтворения желатин в крема от мляко и жълтъци и оставете настрани.
5. Разбийте сметаната на сняг и внимателно я смесете с млечния крем като я слагате постепенно. След това разделете крема на три партиди.
6. Разтопете трите вида шоколад отделно като използвате тенджера с две дъна. Можете да използвате голяма купа или тенджера с вода, която може да побере трите купички с шоколад и да го разтопите едновременно. Внимавайте да използвате три отделни лъжици.
7. Първо смесете разтопения натурален шоколад в едната част от млечния крем. Разбийте един белтък на сняг и го смесете с крема. Изсипете в подготвената тава и загладете отгоре. Оставете тавата в хладилника.
8. Междувременно смесете разтопения бял шоколад с втората част от крема. Разбийте втория белтък и по същия начин пригответе втория слой. Изсипете над първия и загладете. Отново го оставете в хладилника.
9. Повторете процеса и с млечния шоколад и го изсипете над белия шоколад. Оставете тавата в хладилника още 5-6 часа или за цялата нощ преди да сервирайте.
10. Преди да поднесете муса, поставете избрания поднос за сервиране над тавата и обърнете сладкиша върху него. Отделете тавата и хартията за печене. Декорирайте с шоколадови стърготини.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ