Сладкиш с ягодово-шоколадов мус
Много шоколад и пресни ягоди се смесват в домашния ви сладкиш.
Необходими продукти:
- 1 шоколадов блат за сладкиш
- 300 г пресни ягоди
- 2 с.л. пудра захар (добавете още, ако обичате по-сладко)
- 1 яйчен жълтък
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 3 с.л. шоколад на прах
- 2 с.л. натурален желатин
- 150 мл бита сметана (30% масленост)
- 1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Изпечете блата за сладкиша и го поставете във формата за кейк.
2. Разрежете половината от ягодите на равни половинки и ги подредете във формата така, че да се допират една до друга, изправени, с връхчета нагоре и с разрязаната част гледаща навън.
3. Поставете останалите ягоди в средата. Оставете настрани.
4. В купа, разбийте заедно захарта, жълтъка, ванилията и шоколада на прах.
5. В малък дълбок тиган, сложете желатина и млякото. Загрейте, докато желатина се разтопи напълно.
6. Изсипете млечната смес в шоколадовата и разбъркайте добре (сложете купата в студена вода, докато бъркате. Оставете да се охлади – сместа трябва да се сгъсти).
7. Разбийте сметаната с 1 с.л. захар, докато се получат меки връхчета.
8. Внимателно изсипете сметаната в шоколадовата смес, докато сместа стане хомогенна.
9. Когато сте готови, изсипете сместа във формата, така че да покрие ягодите.
10. Охладете в хладилника, докато се стегне (за 4 часа).
11. Украсете и сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ