Лимонов крем за лимоново-шоколадов мус
Десерт или заливка за сладкиш - вие решавате.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. захар
- ситно настъргана кора от 3 лимона
- 4 големи яйца
- ½ ч.ч. прясно изцеден лимонов сок (от 4-5 лимона)
- 2 пакетчета плюс 5 супени лъжици (300-350 г) масло, нарязано на кубчета (с размер около 1 с.л.), на стайна температура
Начин на приготвяне:
Предварителна подготовка – подгответе си бързо отчитащ термометър, цедка и блендер (или кухненски робот).
1. Кипнете няколко пръста вода в една тенджерка. Поставете захарта и лимоновата кора в голяма огнеупорна купа, която може да се постави в съда с кипящата вода. Най-напред настрани разбъркайте с пръсти захарта с лимоновата кора, така че захарта да се навлажни и ароматизира.
2. Добавете към захарта разбитите яйца и лимоновия сок.
3. Поставете купата в тенджерката с кипящата вода (на слаб котлон) и започнете да бъркате с тел когато течността се постопли леко. Дръжте при постоянно бъркане лимоновия крем на котлона докато достигне 80 С. Докато бъркате (трябва да бъркате постоянно с телта иначе яйцата ще се пресекат) ще забележите, че кремът започва да изсветлява и да става пухкав, след което ще започнат да се появяват по-големи балончета. Когато наближи 80 С кремът ще започне да се сгъстява и ще забележите, че телта оставя следи в него. Това е чудесно, следите означават, че кремът е почти готов. Не спирайте да бъркате и проверявайте температурата и бъдете търпеливи, в зависимост от силата на котлона процесът може да отнеме до 10 минути.
4. Щом температурата достигне 80 С, оттеглете крема от котлона и го прецедете в купата на блендера (или кухненския робот). Изхвърлете отцедената лимонова кора. Оставете крема да поизстине докато достигне 60 С (около 10 минути).
5. Пуснете блендера на висока степен (или кухненския робот) и докато върви добавете маслото – по около 5 парчета наведнъж. Остържете стените на купата докато прибавяте маслото. Продължете да бъркате и след като сте добавили цялото масло – за да получите перфектния пухкав лимонов крем, ще трябва да бъркате още 3 минути. Ако блендерът ви започне да прегрява, пускайте го за по 1 минути и след това му давайте малко почивка.
6. Излейте крема в купички, покрийте повърхността плътно с найлоново фолио, за да се получи запечатване и го приберете в хладилника за поне 4 часа или за цялата нощ. (Кремът може да бъде съхраняван в хладилник за 4 дни или във фризер до 2 месеца, след което можете да го извадите от фризера и да го прехвърлите в хладилника за една нощ, така че да се размрази).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ