Мамината яхния с леща и зеленчуци
Българска рецепта за леща с праз лук, моркови, чушки и подправки.
Необходими продукти:
- 500 г леща
- 2 моркова
- 2 стръка праз
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- 2 домата
- 6 супени лъжици олио
- 1 с.л. чубрица
- 1 с.л. червен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Почиствате лещата, измивате я и трябва да заври с малко вода за около 3 мин. Изхвърляте водата в която е вряла и долейте нови 2 литра. Лещата ще увеличи значително обема си при варене.
2. След като видите, че лещата започва да набъбва, добавете към нея нарязания на ситно морков. Варите 10 мин. с него, а после добавете и нарязаните на дребно лук, чушки и чесън. Оставете да къкри с тях още 15 мин.
3. След това добавете олиото, празия лук, настърганите домати и червения пипер. Те ще имат нужда от по-малко време да се сготвят. На този етап може да осолите. Оставете ястието на котлона на умерено силен огън за още 15 мин.
4. Изключето го, когато се уверите, че лещата е сварена. Като финален щрих добавете стритата между пръстите ви чубрица.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ