Телешко с пържени картофи и зелнчуци
Пържени телешки хапчки с картофи, чушки, лук и грах.
Необходими продукти:
- 800 г телешко филе
- 2 с.л. олио
- 400 г лук + 1 с.л. олио
- 30 г масло + 2 с.л. олио
- 800 г картофи
- 500 г червени сладки чушки
- 1 зелено люто чушле
- 170-200 г грах (замразен или от консерва)
- 1 ч.л. сух босилек
- 1,5 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- листата на връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Телешкото филе нарежете на тънки лентички. Лука нарежете на полумесеци, чушките - на тънки и дълги парченца, лютото чушле - на шайби, а картофите като за домашни пържени картофи - на гредички.
2. Сгорещете в тиган 2 с.л. олио, изсипете телешкото вътре и гответе 5-6 минути като бъркате. Дръжте на умерен към слаб огън и изчакайте водата от месото да се изпари. След това извадете мръвките в отделен съд.
3. Сипете 2 с.л. олио в друг тиган - по-добре да е по-голям и с незалепващо покритие. Диаметър 28 е идеален. Сложете маслото в олиото и щом се разтопи изсипете картофите. Периодично бъркайте - трябва да се изпържат без да стават мазни. Гответе паралелно и другата част от ястието.
4. В тигана от месото добавете 1 с.л. олио и изсипете лука. Гответе до омекване като размешвате. Добавете чушките и лютото чушле, гответе още 3-4 минути, след това добавете грахта. Гответе още 5-6 минути при периодично бъркане.
5. Върнете телешкото в ястието, поръсете солта, пипера и босилека и размешайте. Готовите картофи също изсипете в този тиган и разбъркайте. Оставете на слаб огън няколко минути.
6. През това време наситнете магданозените листа и ги добавете в ястието. Разбъркайте финално и можете да сервирате докато е топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ