Телешка яхния с картофи и краставички в доматен сос
Телешко в доматен сос с пържени картофи, лук, моркови и кисели краставички.
Необходими продукти:
- 7 с.л. олио
- 700 г телешко месо
- 400 мл месен бульон
- 2 глави лук - около 250 г общо
- 200 г моркови
- 1 с.л. доматена паста
- 300 мл смлени домати от консерва
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 дафинови листа
- 250 г кисели краставички
- 700 г картофи
- магданоз
- 5 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Нарежете телешкото месо на хапки. Сгорещете 2 с.л. олио в много голям тиган на умерен към силен огън и запечатайте в него мръвките за 4-5 минути като бъркате. Трябва да побелеят от всички страни и да пуснат сос. Сипете 300 мл от бульона (добре е да е подгрят предварително), намалете огъня и оставете да къкри под капак 10 минути.
2. Нарежете лука на шайби, а морковите на гредички. В друг тиган сипете 2 с.л. олио, сгорещете на умерен огън, запържете лука за 3 минути, добавете морковите и гответе и бъркайте още 3 минути.
3. Добавете при зеленчуците доматената паста и залейте с доматения сос. Оставете да къкри още 3 минути и изсипете при мръвките. Ако сте ги махнали отдавна от котлона, подгрейте.
4. Добавете дафиновия лист, сол и пипер и размешайте. Оставете да се готви под капак на слаб към умерен огън 40 минути.
5. В тигана, в който сте готвили зеленчуците с доматения сос сипете 1 с.л. олио и запържете нарязаните на кубчета кисели краставички на умерен огън за 8-10 минути. Прехвърлете в тигана при ястието.
6. Картофите нарежете на парчета и запържете в тигана от краставичките на умерен огън с 2 с.л. олио за 12-13 минути, като бъркате периодично. Добавете след това към останалите продукти, които къкрят под капак на съседния котлон. Сложете пак капака и оставете на много слаб огън за 10 минути.
7. Наситнете листата на връзка магданоз и скилидките чесън. Прибавете ги в ястието, размешайте и можете да сервирате.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ