Телешко с лук и лимонов сок
Печени телешки хапки със сладък лук и лимонова нотка.
Необходими продукти:
- 1 кг телешко месо
- 4 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 4 с.л. олио + още за покапване на телешкото
- сол и пипер
- 20 г масло
- 2 с.л. кафява захар
- 2 с.л. соев сос
- 2 с.л. балсамов оцет (по-добре светъл)
- лют пипер по желание
- 1 лимон
- китка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо обтрийте със сол и пипер, покапете с олио и оставете настрана за няколко минути.
2. През това време сгорещете фурната на 200 градуса, а също и тиган на котлона. Запечатайте мръвката от всички страни за по минута-две и прехвърлете върху алуминиево фолио. Завийте и печете 40 минути във фурната.
3. Лука нарежете на колелца и разделете на рингове. Чесъна наситнете. Сгорещете олиото в тигана от запечатването на месото и добавете лука и чесъна. Гответе до леко позлатяване.
4. Добавете оцета и захарта, намалете огъня на слаб, покапете с няколко капки лимонов сок, овкусете със соев сос и черен пипер и оставете под капак за 10-тина минути. После временно махнете от огъня.
5. Извадете месото от фурната и оставете да почива във фолиото 5 минути. След това нарежете на хапки, напречно на влакната. Сгорещете отново лука в тигана, като махнете капака.
6. Прибавете мръвките и маслото, разбъркайте и оставете да се готви докато течността от лучения сос изври напълно. Поръсете с наситнен пресен магданоз и лют пипер по желание, добавете сол и пипер при нужда и покапете с лимонов сок. Махнете от огъня.
7. Сервирайте с резени лимон за покапване при нужда.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ