Сьомга с портокалова салса и нар
Сьомга с полента и салса от плодове.
Необходими продукти:
За сьомгата:
- 900 г сьомга, нарязана на филета
- кашерна сол
- черен пипер
- зехтин
За салсата:
- 1 голямо авокадо, нарязано
- 1 средна глава червен лук,нарязан
- 1 голям безсемков портокал, нарязан
- 2 клонки домати, без семките и нарязани
- 1 персийска краставица, нарязана
- сок и кора от 2 лимона
- 4 скилидки чесън, нарязан
- 1 чушка, нарязана (серано)
- 2 ч.л. нектар от агаве
- 1 ч.л. кашерна сол
- 1/3 чаша пресен кориандър, нарязан
- ¾ ч.л. семена кимион
За полентата:
- 1 чаша мляно жълто царевично брашно
- 2 чаши луковици копър, нарязани
- 100 г мексиканско сирене, натрошено (кесо фреско)
- 1/3 чаша пресен кориандър, нарязан
- 2 с.л. кашерна сол
За глазурата:
- 1 чаша сок от нар
- 2/3 чаша порт вино
- сока от 1 голям безсемков портокал
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки за салсата в средно голяма купа. Поставете в хладилник, за да се ароматизира всичко заедно.
2. Пригответе полентата според указанията на пакета. Веднага след като разбъркате царевичното брашно с водата, сипере вътре копъра, кесо фреското и солта. Сгответе според указанията на пакета. Разбъркайте вътре кориандъра непосредствено преди сервиране.
3. Докато полентата стане готова, смесете всички съставки за глазурата в плитък тиган. Загрейте ги на средна към слаба температура, докато леко се сгъстят, около 10-15 минути. Разбърквайте периодично.
4. Докато полентата и глазурата се готвят, овкусете сьомгата от двете страни със сол и пипер.
5. Сипете малко зехтин в грил тиган. Когато загрее, сложете сьомгата. Печете от двете страни, около 4-6 минути на всяка страна.
6. Сервирайте рибата върху горещата полента. Върху тях сложете малко салса и поръсете с глазурата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ