Скариди с лимонова трева
Печени на скара скариди с екзотичен сос.
Необходими продукти:
- 16 големи скариди (кралски или тигрови), почистени, с обвивките
- 120 мл рибен сос
- 30 мл/2 с.л. захар
- 15 мл/1 с.л. зеленчуково или сусамово олио
- 3 стръка лимонова трева, почистена и фино нарязана
За сервиране:
- китайски оризови спагети
- маруля, накъсана
- ментови листа
- нарязан зелен лук, сготвен в олио
- виетнамски сос за потапяне “Nuoc Cham” или соев сос
- натрошени неосолени фъстъци (печени)
Начин на приготвяне:
*За това ястие е важно скаридите да са пресни.
1. С помощта на остър малък нож или ножица внимателно отворете черупката на всяка скарида по дължината на гърба и извадете черната жилка. Опитайте се за запазите останалата черупка цяла. Сложете почистените скариди в плитък съд и заделете.
2. Сложете рибения сос в малка купа със захарта и разбъркайте докато захарта се разтвори напълно. Прибавете олиото и лимоновата трева, след това разбъркайте хубаво.
3. Изсипете маринатата върху скаридите и втрийте с пръсти и върху черупките. Покрийте съда с фолио и охладете поне 4 часа.
4. Изпечете скаридите на барбекю или скара за около 2-3 мин. (или до желаната готовност) от всяка страна. Поднесете върху канапе от китайски оризови спагети, маруля и ментови листа. Поръсете със запържения пролетен лук, виетнамския сос за потапяне и натрошените фъстъци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ