Печени скариди
Много вкусно предложение за почитателите на морските дарове.
Необходими продукти:
- 450 г сурови скариди, големи
- 1 голям жълтък
- 6 с.л. масло, на стайна температура
- 2 с.л. зехтин Extra Virgin
- 2 с.л. бяло вино
- 2 скилидки чесън, счукан
- 4 с.л. глави лук шалот, наситнен
- 3 ч.л. магданоз, наситнен
- 2 ч.л. босилек, наситнен
- 1 ч.л. розмарин, наситнен
- 2 ч.л. лимонова кора, настъргана
- 3 с.л. прясно изстискан лимонов сок
- морска сол и пипер на вкус
- спрей за готвене с аромат на масло
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 200ºС.
2. Почистете скаридите от черупките. С помощта на остър нож почистете жилите и разделете като пеперуда.
3. Поставете чистите скариди в купа, добавете виното, зехтина, морската сол и пипера и оставете 5-10 мин.
4. Междувременно, в отделна купа разбъркайте чесъна, лука шалот, магданоза, босилека, розмарина, лимоновата кора и сок, маслото на стайна температура и яйцето. Разбъркайте до хомогенност.
5. Намажете огнеупорен съд със спрей за готвене с аромат на масло.
6. Подредете скаридите в него на един слой.
7. Намажете отгоре сместа от масло/чесън.
8. Тук можете да сложите и японска галета панко или с някакво сирене по избор.
9. Печете 10-25 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ