Регистрация

Лодки от патладжани със зеленчуци

Лодки от патладжани със зеленчуци
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 7320

Постна рецепта с много зеленчуци и лятно настроение.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази рецепта е една от любимите ми. Първата ми мисъл беше - "колко вкусно може да бъде едно ястие без месо".

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 2 червени чушки
  • 1 морков
  • 2 глави кромид лук
  • 1 тиквичка (малка)
  • 7-8 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. домати (консерва) или 2 пресни настъргани
  • 4 дафинови листа
  • 1 китка магданоз
  • ½ ч.л. куркума
  • ½ ч.л. черен пипер
  • растителна мазнина

Начин на приготвяне:

Обелвате патладжаните и ги срязвате през средата по дължина, за да се получат лодки. Издълбавате ги и ги посолявате заедно с плънката.

След като им изтече горчивата вода, лодките се бланшират в подсолена и гореща вода за не повече от 1 мин. Редят се в тавичка, в която има половин пръст вода. Оставяте ги за момент, докато приготвите плънката.

Нарязвате зеленчуците на ситно и заедно с издълбаната част от патладжаните, ги задушавате с малко мазнина на не много силен котлон. Нужни са им 15 мин., като към края добавяте подправките (без дафиновия лист) и половината домати.

Готовата смес разпределяте в издълбаните патладжани, като на дъното на всяка лодка поставяте по един дафинов лист. Готвят се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. След това ги вадите и добавяте върху тях останалата половина домати и ги връщате във фурната за още 10 мин.

Готовите патладжани поръсвате със ситно нарязан магданоз. Вкусни са както топли, така и студени.

Добър апетит!

лодки от патладжан с моркови, чушки и доматен сос

постно ястие с патладжани за лятото

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта