Печени банички с риба и яйца
Тестени лодки с рибна плънка или пълнени хлебчета с филе от риба.
Необходими продукти:
- 400 грама брашно
- 3 с.л. масло
- 25-30 грама жива мая
- 600 грама рибно филе (вид по избор - аз слагам 300 грама сьомга и 300 грама скумрия)
- 3 яйца
- 50 мл прясно мляко
- 1 с.л. галета
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в топлото мляко, а брашното - пресейте.
2. Добавете в брашното 1-2 щипки сол, 2 с.л. масло, сипете шупналата в млякото мая и замесете нелепящо се по ръцете тесто. Оставете настрани да втаса.
3. Нарежете рибата на хапки и я запържете в масло. Овкусете със сол и пипер.
4. Втасалото тесто разточете на кора с дебелина от около 1 см. и отрежете с помощта на отвора на чаша кръгове.
5. В средата на всеки сложете по част от рибаната плънка и след това слепете страниците така, че най-отгоре да остане отвор (все едно че правите тестени лодки).
6. Намазнете тава или я покрийте с хартиено фолио за печене. Подредете вътре лодките.
7. Разбийте яйцата като си отделите един жълтък и го разбиете отделно.
8. С лъжица сипете от яйчената смес в останалите отвори, поръсете отново със сол и пипер и завършете с трохи галета.
9. С разбития жълтък намажете хлебчетата, за да блеснат.
10. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 15-20 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ