Пържена риба с бобена гранитура
Сьомгова пъстърва на тиган с пържен боб със спанак и левурда.
Бон Апети
Излъчен на 16.04.2018
Печена сьомгова пъстърва на плоча, ароматизирана със сос от подправки с лимонова кора и чесън и поднесена върху гарнитура от ароматен бял боб, запържен с пресен лук, левурда, бейби спанак и копър. Това е кулинана идилия за ценителни, която се приготвя сравнително лесно и може да посрещне гости или да се превърне в празнична семейна трапеза.
Първо правим ароматния зехтн като намачкваме чесън и го смесваме с лимонова кора, прясна мащерка, сол, пипер и зехтин. След това филетираме рибата, като отстраняваме главата и перките, разполовяваме я по дължина и махаме костите. Покапваме със зехтин, овкусяваме със сол и пипер и печем на силно сгорещена плоча с кожата надолу за няколк минути. След това я намазваме с ароматния зехтин и я допичаме на силна фурна.
Гарнитурата приготвяме като запържваме отцедени зърна от консерви бял боб в зехтин и добавяме към тях листенца див чесън (левурда), наситнени пресен лук и пресен копър, маслини и листа бейби спанак. На финала в големи блюда сервираме на дъното гарнитура, а отгоре - печената ароматна риба, която след изваждане от фурната мажем с остатъка от ароматния зехтин. Да - ястието мирише на чесън, но пък е уникално вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ