Панирана риба в глазура от кетчуп
Пържена риба с панировка в сос от кетчуп с чесън и соев сос.
Необходими продукти:
- 1 кг риба от вид по избор - пъстърва, сьомга, акула, паламуд - средна по размер или неголеми рибни котлети
- 1/3 ч.л. сол + 1/3 ч.л. черен пипер
- 1 яйце
- 3 с.л. царевично нишесте
- 10 с.л. олио
- 5 с.л. кетчуп
- 3-4 скилидки чесън
- 1 с.л. оцет
- 2 с.л. захар
- 150 мл соев сос
- 100 мл вода + 1 с.л. царевично нишесте
- сол и черен пипер на вкус
- стрък пресен лук за гарниране по желание
Начин на приготвяне:
1. Ако рибата е цяла, почистете я и я нарежете на котлети с дебелина около 2,5 см.
2. Прехвърлете котлетите в купа, овкусете с по 1/3 ч.л. сол и черен пипер и чукенете отгоре яйцето. Разбъркайте с ръка и поръсете 3 с.л. царевично нишесте. Разбъркайте отново с ръка.
3. Сипете олиото в голям тиган и сгорещете на умерен огън. Подредете котлети без да се застъпват и пържете двустранно по 4 минути от страна. Извадете в отделен съд. Най-вероятно ще ви се наложи да пържите това количество риба на два пъти, затова просто сгответе и втората половина по същия начин.
4. Прецедете си 4 с.л. от мазнината, в която е готвена рибата. Останалата изхвърлете и забършете тигана с домакинска хартия.
5. Върнете тигана на котлона на една идея по-слаб огън от този, на който готвихте рибата. Върнете прецедената мазнина и сгорещете отново. Добавете кетчупа и бъркайте 3-4 минути.
6. Прибавете нарязания на филийки чесън, оцета и захарта и бъркайте 3 минути.
7. Сипете соевия сос и водата и размешайте. Щом закъкри поръсете 1 с.л. царевично нишесте, овкустете със сол и пипер и бъркайте докато сосът се сгъсти.
8. Намалете огъня на слаб. Върнете рибата в тигана и мешайте докато по нея полепне апетитна доматена глазура и котлетите се стоплят добре и вътрешно. След това прехвърлете в индивидуални порции и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ