Задушена риба с моркови, лук и чушка
Панирани рибни хапки, задушени в зеленчуци с доматен сос.
Необходими продукти:
- 1,2 кг риба
- 3 моркова
- 1 глава лук
- 1 сладка чушка
- 1,5 с.л. доматен концентрат
- 70-100 г брашно
- 300 мл вода
- олио
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Рибата разрежете на едри парчета - по около 100 г всяко. Обтрийте със сол и пипер.
2. Лука нарежете на тънки полумесеци, морковите рендосайте на едро ренде, а чушката нарежете на кубчета.
3. Изсипете брашното в чиния, а на котлона сложете много голям тиган и сипете в него олио колкото да покрие дъното - плътно, но тънко.
4. Овалвайте рибата хубаво от всички страни в брашно и пържете на умерен огън в сгорещеното олио за по 2-3 минути от страна.
5. След като сте готови с всичките риби, оберете с домакинска хартия олиото и попадалото брашно в тигана, почистете го добре и върнете на котлона. Сипете 3 с.л. олио и оставете да се сгорещят.
6. Добавете лука, гответе и бъркайте 3 минути, след това сипете рендосаните моркови, гответе още 3 минути и накрая добавете чушките. Овкусете със сол и пипер. След 2 минути прибавете доматения концентрат, залейте с 200 мл вряла вода, сложете капак, намалете огъня на умерен към слаб и оставете да се готви 10 минути.
7. Извадете половината от зеленчуците в тигана, останалите разстелете по дънното. Върху тях подредете парчетата риба. Отгоре покрийте с останалите зеленчуци, сипете останалите 100 мл вода, като я подгреете отново до кипване и пак сложете капак. Оставете да се готви 10-12 минути - преценете спрямо дебелината на парчетата риба.
Източник: YouTube/Рустам Исмаилов
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ