Питки с месо
Хрупкави питки с телешко и масло.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 ч.ч. топла вода
- 4 ч.л. гранулирана захар
- 3 с.л. бързо набухваща мая
- ½ ч.ч. разтопен маргарин
- ½ ч.ч. разтопена мас
- 1 с.л. сол
- 5 ч.ч. топло мляко
- 1 яйце
- 12 ч.ч. универсално брашно (или повече)
За плънката:
- 1 кг нетлъста телешка кайма
- ½ ч.ч. маргарин
- 2 с.л. универсално брашно
- 2 ч.ч. вода
- 2 ½ пакетчета микс за лучена супа или 2 кубчета телешки бульон
- 1 – 2 ч.ч. галета
Начин на приготвяне:
1. Запържете телешката кайма в голям тиган.
2. Разтопете ½ ч.ч. маргарин в отделен съд на умерен огън.
3. Прибавете 2 с.л. брашно, като разбърквате непрекъснато.
4. Прибавете сухия микс за супа и налейте вода до получаването на гъст сос.
5. Оставете да заври.
6. Полейте с този сос запържената кайма и оставете да къкри за около 1 ч.
7. Малко преди да оформите питките, прибавете достатъчно галета, колкото да обедини сместа.
8. Разтоврете маята в топла вода, заедно със захарта.
9. Затоплете млякото, маргарина и маста в микровълновата фурна за около 3 - 4 мин., докато маргаринът и маста се разтопят.
10. Налейте при маята и прибавете около 8 ч.ч. брашно.
11. Оставете за известно време и прибавете сол, яйце и останалото брашно до образуването на меко тесто. Омесете в машината за тесто.
12. Сложете в голяма купа да втаса за 10 - 15 мин.
13. Оформете питките, като откъснете от тестото парче с размера на орех. Приплескайте го в дланта си и напълнете с около 1 ч.л. от плънката. Слепете краищата като притиснете много добре.
14. Сложете питките в тавичка за печене и оставете да втасат.
15. Печете на 200°С за 10 - 12 мин. или до златисто-кафяво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ