Дунавски питки
Невероятни питки с вкусен пълнеж.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г пълнозърнесто брашно
- 100г масло, разтопено
- 3 яйца + 1 жълтък
- 25 г прясна мая
- 2 ч.л. сол
- 2 с.л. бяла захар
- 50 мл мляко, хладко
- 1 ч топла вода
За пълнежа:
- 200 г рикота
- 100 г сготвена шунка, фино нарязана
- 3 с.л. пармезан, фино настърган
- смлян черен и бял пипер
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в 1 ч топла вода и млякото.
2. В малка купа изсипете 100 г от брашното, прибавете разтворената мая, разбъркайте, покрийте и заделете настрана докато удвои обема си.
3. Изсипете останалото брашно в голяма купа, направете кладенче в средата и прибавете яйцата, жълтъка, разтопеното масло, солта, захарта и удвоилата обема си смес с мая. Разбъркайте с дървена лъжица докато стане много лепкаво тесто. Покрийте и оставете да втаса на топло около 1 час и 30 мин.
В дълбок съд разбийте рикотата и пармезана, прибавете малко черен и бял пипер и разбъркайте. Прибавете сготвената шунка.
4. Когато тестото е готово, вземете малки парченца с добре набрашнени ръце, оформете топки с големина на мандарина, след това ги приплескайте. Сложете 1 ч.л. от плънката в средата и затворете отново на топка. Сложете в добре намаслена и набрашнена кръгла тавичка за печене. Повторете процедурата докато свърши тестото. Подрете в тавичката за печене на разстояние 1,25 см една от друга. Покрийте и оставете да втасат отново на топло около 1 час и 30 мин. или докато вече няма празно място между топките.
Загрейте предварително фурната на 200°C.
5. Намажете кифличките с жълтък, разбит с малко мляко. Печете около 20 мин. Охладете върху скара преди сервиране.
Източник:www.opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ