Пиле с леща и ориз
Пилешка супа с бобови култури.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. джинджифил, нарязан
- 3 средни моркова, обелени и нарязани
- 2 стръка целина, нарязана
- ½ чаша ориз
- ½ чаша червена леща
- ½ чаша гъби шийтаке, нарязани
- сол и пипер
- копър за украса
Начин на приготвяне:
1. За да направите бульона, измийте пилето и отстранете вътрешностите. Сложете го в тенджера и напълнете ¾ от нея с вода. Оставете да ври и къкри за около час, докато пилето се свари и плува в бульона.
2. Загрейте супна тенджера на средна към ниска температура. Сложете джинджифил, моркови и целина. Гответе, докато омекнат.
3. Добавете ориз и лещата. Разбърквайте, докато ориза и лещата попият влагата.
4. Изсипете пилешкия бульон в микса за супата, като напълните ¾ от съда. Оризът и лещата ще попият бульона, така че се погрижете той да покрие всичко изцяло.
5. Разкъсайте пилето на малки парчета и го сложете в супата. Обикновено ми остава пиле и бульон за по-късна употреба.
6. Оставете да къкри докато оризът омекне и червената леща стане мека и прозрачна.
7. Добавете гъбите шийтаке.
8. Сложете сол и пипер на вкус. Обикновено слагам доста повече (почти шепа) сол отколкото пипер – от него завъртам пет пъти мелачката.
9. Сервирайте гореща и гарнирайте с копър.
Обикновено, слагам листа спанак заедно с гъбите шийтаке. В супата която е снимана не съм сложила.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ