Пилешка супа с ориз
Супа с пиле, ориз, домати и моркови.
Необходими продукти:
- 1,5 кг пилешко
- 1 дафинов лист
- 1 сердна глава лук, срязана на 4
- 1 зърно карамфил
- 2 зрели домата, срязани на 4
- 1 морков, нарязан на парчета от по 2,5 см
- 1/4 ч.ч. нарязани листа целина
- 20 зърна черен пипер, завързани в торбичка от марля
- 1/2 ч.ч. бял ориз
- сол прясно смлян черен пипер
- 3 моркова, нарязани на тънки филийки диагонално
- 1/4 ч.ч. фино нарязан плосколист магданоз
Начин на приготвяне:
1. Измийте хубаво пилешкото.
2. Отстранете кожата и мазнината.
3. Забодете дафиновия лист към 1 четвъртинка лук със зърното карамфил.
4. Сложете месото в голяма тенджера с доматите, лука, единия морков, листата целина и вързопчето зърна черен пипер.
5. Прибавете 10 ч.ч. студена вода и оставете да заври.
6. Отстранете отделилата се на повърхността мазнина.
7. Намалете котлона и варете на слаб огън за 1 час, като отделяте мазнината често.
8. Извадете месото от бульона и оставете да се охлади.
9. Прецедете бульона в голяма тенджерка, като притиснете зеленчуците, за да изцедите сока им.
10. Отделете месото от костите и го накъсайте или нарежете на малки кубчета.
11. Прибавете ориза, солта и пипера при бульона и варете на слаб огън за 10 мин.
12. Прибавете нарязаните на филийки моркови и целината в супата, заедно с накъсаното пилешко и половината магданоз.
13. Варете на слаб огън още 10 мин. или до омекване на ориза.
14. Доовкусете, ако е необходимо, с още сол и пипер.
15. Поръсете с останалия магданоз и поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ