Пилешко печено с домати и картофи
Бутчета и крилца с картофи и сок от лайм.
Необходими продукти:
- 8 парчета пиле – бутчета и крилца, например
- 1 ½ с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън, фино нарязан
- сол
- прясно смлян черен пипер
- сокът на ½ лайм
- 400 г пресни картофи
- 100 г чери домати
- ¼ ч.ч. (60 мл) зехтин
- 1 голяма шепа листа пресен риган + 2 допълнителни стръка
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 200ºC. В голяма тенджерка на средно силен огън сгорещете 1 ½ с.л. зехтин. Прибавете пилето, чесъна, овкусете със сол и пипер и гответе докато покафенее. Междувременно кипнете малко вода в голяма тенджерка и бързо сварете картофите – отцедете и заделете. Ако някои от картофите са много по-големи от останалите, ги срежете наполовина.
2. Изстискайте сока от лайм върху пилето, смесете хубаво и свалете от огъня. Сложете шепа листа риган в саханче или в кухненски робот.
3. Прибавете зехтина, солта и пипера и смесете докато се получи зелено олио.
4. Сложете пилето, картофите и доматите в тавичка за печене, поръсете със зеленото олио, прибавете стъкчетата риган и смесете.
5. Печете 25-30 мин. и поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ