Ньоки с доматен сос
Сметанов сос с домати и сирене за тестени изделия.
Необходими продукти:
- 120 г масло
- 1/3 чаша лук, накълцана на ситно
- 1 голяма скилидка чесън, накълцана на ситно
- 1 кг пълномаслена сметана
- 2 чаши доматен сос
- 1½ чаша сирене грюйер, ситно настъргано
- 3/4 чаша пармезан, ситно настърган
- 1 лъжица смлян розмарин
- 1 лъжица чили на прах
- 1/4 лъжица червен пипер
- сол и пипер на вкус
- около 6-9 порции ньоки
Аз ви подведох, защото всъщност използвам готови ньоки, но вие сте свободни да приготвите ньоки по ваша лична рецепта, или да ги замените с любимия си вид макаронени изделия (паста).
Начин на приготвяне:
Тази рецептa я измислих вчера вечерта, като използвах елементи от „Алфредо” – ястието на моята кръстница и някои от любимите ми аромати. Рецептата е за около 6 обилни порции.
1. В голям тиган запържете маслото на средно висока температура. Внимавайте да не изгори. Добавете лука и чесъна.
2. Добавете една чаша сметана, 1/2 чаша сирене грюйер, и 1/4 чаша пармезан. Оставете сиренето да се разтопи. Използвайте тел за разбиване, ако имате проблеми, свързани с получаването на хомогенна смес.
3. Продължете да бъркате, като добавяте сметаната и сиренето постепенно, до изчерпване на количеството.
4. Добавете накрая доматения сос и подправките, намалете температурата и оставете да къкри, като разбъркавате от време на време.
5. Междувременно сложете тенджера с вода да заври и добавете ньоките да се сварят (или друг вид макаронено изделие по избор).
6. Като станат готови, добавете ньоките към соса и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ