Млечна супа с карфиол
Карфиолена супа със сметана и брашно.
Необходими продукти:
- 100 г масло
- 1 глава лук
- 1 голям морков
- 1 стебло целина
- 1 голяма или 2 по-малки глави карфиол
- връзка магданоз
- 2 литра пилешки или зеленчуков бульон
- 6 с.л. брашно
- 450 мл мляко
- 100 мл течна животинска сметана за готвене
- сол и пипер на вкус
- заквасена сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. В тенджера с дебело дъно разтопете 50 г от маслото и в него запържете наситнения лук. Щом започне да променя цвета си, добавете моркова и целината, нарязани на кубчета. Гответе още 4-5 минути на умерен огън.
2. Разделете карфиола на розички и ги измийте. Добавете ги в тенджерата. Задушавайте 15-тина минути под капак, като поглеждате перидично да не загори и разбърквате.
3. Налейте бульона след това и оставете да се готви още 10 минути.
4. В касерола разтопете маслото на умерен огън. В отделен съд смесете млякото и брашното. След това през цедка изсипете сместа при маслото, като разбърквате постоянно, за да не се образуват бучки. Когато сместа се сгъсти, махнете от огъня, подправете със сол и пипер и налейте течната сметана.
5. Добавете в супата наситнения магданоз и млечния сос и махнете от огъня.
6. Поднесете по желание със заквасена сметана и крутони. Можете да опикантите с лют пипер, ако обичате огнена храна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ