Регистрация

Киевска торта с крем Шарлота

Киевска торта с крем Шарлота
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 2785

Сладкиш с целувчени блатове и яйчен крем с масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блата:

  • 7 яйца
  • щипка сол
  • 400 г захар
  • 4 с.л. царевично нишесте
  • 150 г ядки кашу

За крема:

  • 4 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 3/4 ч.ч. мляко
  • 300 г масло
  • 1 с.л. коняк или друг ароматен алкохол

Начин на приготвяне:

1. Най-добре за блата си пригответе голямата правоъгълна тава за фурна. Така ще си спестите двойно повече работа, а и нарязването след това ще е по-лесно. Сладкишът няма да е кръгъл, но това не трябва да е особено страдане за вас.

2. Отделете белтъците и жълтъците на яйцата за блата. Разбиваме на сняг белтъците с щипката сол докато се получи твърда пяна. После по лъжичка-две при непрестанно бъркане вкарваме захарта. На финала добавяме счуканите ядки, като можете да поразвалите рецептата, използвайки орехи или бадеми. Не е нужно да ги правите на прах, можете да ги нарежете на ситни парченца. След тях идва и нишестето. Когато всичко е добре смесено, пресипваме в голямата тава, която предварително сме застлали с хартия за печене. Сега събираме нерви и с шпатула заравняваме блата. Може да се опита да ви се дърпа, но бъдете упорити - става бързо.

3. В загрятата на 160 градуса фурна печем блата за 10-тина минути, после охлаждаме до 135-140 градуса и печем до готовност - поне още 45 минути.

4. С продуктите за крема правим базисен сладкарски крем Шарлота. В огнеупорен съд слагаме и бегло разбиваме само жълтъците на яйцата. Към тях добавяме млякото и захарта и слагаме на умерен котлон. Когато закипи и леко се сгъсти, махаме от огъня. Ще трябва да разбърквате по време на кипването.

5. С миксер в купа разбиваме до бяла пухкавост маслото на стайна температура. После при непрестанно бъркане наливаме на тънка струя крема. На финала добавяме и коняка и разбъркваме до еднородност.

6. Обираме с остър нож охладените бордове на блата. След това го режем през средата на две еднакви правоъгълни парчета. Поставяме едното в поднос с капак, намазваме с крема, захлупваме с второто и намазваме с крем от всички страни. Най-отгоре украсяваме като натрошим или рендосаме изрязаните бордове. Тортата се прибира в хладилник до момента на поднасянето.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта