Говеждо задушено с гъби, моркови и картофи
Крехко телешко със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1.2 кг обезкостена говежда плешка, нарязана на хапки от по 22 мм
- 100 г обикновено брашно
- 5 г пресен тим
- 5 г сладък червен пипер
- 100 мл зехтин
- 200 г кафяв лук, нарязан
- 50 г скилидки чесън, обелени и нарязани
- 300 г гъби шийтаке, нарязани на 4
- 300 г домати, обелени и без семките
- 300 г моркови, обелени и нарязани на парчета от по 20 мм
- 300 г малки картофи, измити
- 900 мл говежди бульон
- сол и пипер (на вкус)
Начин на приготвяне:
1. Сложете говеждото в голяма купа.
2. Поръсете с брашно,тим, сладък червен пипер и щедри количества сол и пипер. Разбъркайте, за да се оваля добре.
3. Загрейте олио в тежка голяма тенджера на средна към висока температура.
4. Постепенно добавете всичкото говеждо и задушете, докато покафенее, около 6 минути.
5. Порция по порция , сложете задушеното говеждо в голяма тенджера; запазете малко от брашното в купичката.
6. Задушете приготвения лук и чесън в малко олио. Когато се оцветят леко, сипете в тенджерата при говеждото.
7. Задушете гъбите за 2 минути, добавете в тенджерата при говеждото.
8. Добавете запазеното брашно в тенджерата.
9. Добавете говеждия бульон и приготвените домати, оставете да заври. Намалете температурата на средна към ниска.
10. Покрийте и оставете да къкри, докато говеждото омекне почти до крехкост, около 60 минути.
11. Добавете приготвените моркови и картофи, оставете да къкри непокрито, докато говеждото и зеленчуците омекнат и сосът се сгъсти, около 30 минути. Овкусете по свой вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ