Телешко задушено по китайски
Телешко варено на тих огън с много подправки и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 кг задушено говеждо месо, нарязано
- 5 ч.ч. вода
- 2 скилидки чесън, пресован
- 4 см. джинджифил, нарязан на тънки резени
- 3 с.л. микс китайски подправки: анасон, пипер, джинджифил, сол, копър,
- карамфил
- 1/2 чаша оризово вино
- малко олио
- 3 с.л. соев сос
- 1 ч.л. кафява захар
- 2 с.л. бяла захар
- 2 ч.л. канела на прах или 1 пръчица канела
- 5 бр. звезден анасон
- малко сол
- малко сос "Хойсин"
- черен пипер
- мононатриев глутамат (по желание)
- картофено нишесте или царевично нишесте
За тофуто:
- картофено нишесте
- твърдо тофу, нарязано на кубчета, след това на триъгълници
Зеленчуци (нарязани):
- китайско зеле
- бяла ряпа или водни кестени
- гъби (шийтаке или други)
Начин на приготвяне:
1. Измийте месото, за да няма никаква кръв по него. Сложете го в тенджера за готвене под налягане. Запържете го с малко олио само колкокото да се зачерви леко отвън.
2. Прибавете соевия сос, анасона, микса подправки, оризовото вино, солта, пипера, чесъна, джинджифила, захарта и канелата. Прибавете водата и затворете тенджерата под налягане с капака.
3. Гответе под налягане 45 минути до 1 час (или повече ако е необходимо).
4. Оваляйте тофуто в картофеното нишесте и го изпържете в много олио. Оставете го настрани.
5. Свалете от котлона тенджерата под налягане и внимателно я отворете. Отцедете бульона и го прехвърлете в друга тенджерка (за да отстраните пяната).
6. Сложете месото в бульона. Бульона трябва да е 2 чаши след варенето в тенджерата под налягане. Добавете малко анасон и джинджифил в новата тенджерка с месото.
7. Прибавете зеленчуците и тофуто и ги сложете да се варят на тих огън.
8. Добавете още малко вино (около ¼ чаша), щипка мононатриев глутамат, ч.л. соев сос, малко от микса подправки и картофено нишесте, за да се сгъсти.
9. Сервирайте върху варен ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ