Пай с говеждо и полента
Италиански качамак с телешко, сирене и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 450 г говежда месо
- 1 глава червен лук
- 3 скилидки чесън, смлян
- 1 с. л. зехтин
- 1/2 ч. л. червен пипер (едро смлян – на люспи)
- 2 ч. л. кашер сол
- 2 тиквички, нарязани
- 1/2 чаша жълто царевично брашно
- 2 чаши вода (отделни)
- 250 г печени червени чушки, изцедени и нарязани
- 85 г сирене Ньофшател (или друг вид сирене по избор)
- 1½ чаша пресен пармезан, настърган
Начин на приготвяне:
1. Налейте зехтин в широк тиган. Когато се сгорещи, добавете чесъна и червения лук.
2. След като лукът започне да става полупрозрачен, добавете говеждото месо, солта и червения пипер на люспи. Разбъркайте и гответе до придобиване на кафяв цвят, в продължение на около 6-8 минути.
3. Кoгато говеждото е готово, налейте 1½ чаша вода в тенджера и оставете да заври. Разбъркайте царевичното брашно в останалата 1/2 чаша вода. Когато водата заври, добавете царевичното брашно и разбъркайте добре. Намалете температурата, за да започне да къкри и гответе според указанията на опаковката. Накрая добавете сиренето „Ньофшател” и разбъркайте.
4. Извадете говеждото месо и оставете настрана да се оттича, но не остъргвайте остатъчните налепи по тигана. Добавете тиквичките директно в покрития с хранителни остатъци тиган и оставете да омекнат, за около 5-7 минути.
5. В тиган с диаметър 23 см наредете слой говеждо месо с тиквички, следван от слой печени чушки. Отгоре поръсете с 1 чаена чаша пармезан.
6. Разстелете равномерно сварената полента върху слоя с говеждото месо и зеленчуците. Поръсете с останалата част от пармезана.
7. Сложете пая върху покрита с фолио тава за печене. Печете в предварително загрята на 190 °C фурна в продължение на 25-30 минути или докато сиренето придобие кафяв цвят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ