Айвар - пикантна разядка с патладжани
Лютеница от патладжани с чили чушки.
Необходими продукти:
- 8 - 12 пресни червени чилита (или зелени)
- 4 средни патладжана
- ½ - ¾ ч.ч. зехтин или царевично олио
- 1 голяма глава лук, наситнен
- 3 голяма скилидки чесън, фино нарязан
- 1 - 2 с.л. лимонов сок (или 1 с.л. червен винен оцет)
- сол и пипер на вкус
- нарязан пресен магданоз за украса
Начин на приготвяне:
1. Изпечете чилитата и патладжана в предварително загрята на максимална степен фурна (може също на скара или барбекю) до почерняване на кожицата.
2. Сложете ги в хартиен плик и оставете да се задушат за 10 мин.
3. Обелете зеленчуците и отстранете семената на чилитата.
4. Счукайте в саханче почти до хомогенно пюре, като по желание оставите и по-големи парченца от чилито и патладжана. (Може да използвате и кухненски робот.)
5. Сгорещете 3 с.л. олио в голям тиган и сотирайте лука до омекване.
6. Прибавете чесъна и пържете още 2 мин.
7. Свалете от огъня и прибавете смесените патладжан и чили. Разбъркайте хубаво.
8. Бавно налейте останалото олио в сместа, като разбърквате непрекъснато.
9. Прибавете лимонов сок или оцет, сол и пипер на вкус.
10. Сложете в купа за сервиране и поднесете с магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ