Чашушули - телешко задушено по грузински
Задушени телешки хапки с лук, чушки и домати.
Необходими продукти:
- 1 кг телешко месо
- 3 с.л. олио
- 1 кг лук
- 50 г масло
- 200 г червени сладки чушки
- 1 кг домати
- 1-2 люти чушлета
- по 1,5 ч.л. аджика, уцхо сунели и хмели сунели (Най-вероятно нямате тези традиционни грузински подправки. Заменете ги с кимион, чубрица и къри)
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. доматен концентрат
- по 1/2 китка магданоз и кориандър или 1 цяла връзка магданоз
- 4-5 скилидки чесън (общо 20 грама)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете телешкото на парчета с размера на нормална хапка на възрастен. Не е нужно да са квадратни, може и правоъгълници или други формички - зависи от вида на месото.
2. Обелете лука. Всяка глава разделяйте на половинка, а всяка половинка на четвъртина. След това режете две по две четвъртините на полумесеци с дебелина около 0,5 см.
3. Сгорещете олиото в тенджера. Запържете мръвките на умерен към силен огън за 5 минути като въртите периодично. Най-вероятно ще пуснат вода - това не бива да ви притеснява.
4. Добавете лука и гответе като бъркате още 5-6 минути. След това пуснете маслото в ястието, бъркайте докато се разтопи, захлупете с капак, намалете огъня на умерен и оставете да се задушава за 90 минути. Ако ви се стори, че ястието загаря, добавете малко вода или бульон.
5. Докато храната се готви обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета. На кубчета нарежете и добре почистените чушки. Лютите чушлета наситнете.
6. След час и половина задушаване добавете тези зеленчуци, овкусете с подправките и прибавете доматения концентрат. Разбъркайте хубаво и оставете под капак да се готви още 10 минути. На 8-мата изключете огъня.
7. Докато докъкри, наситнете магданоза и почистете чесъна. Ако няма да го минавате през преса, го намачкайте. Прибавете го заедно с магданоза или микс от магданоз и пресен кориандър в изключеното ястие, разбъркайте и оставете под капак още 2 минути. След това е готово за сервиране.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ